Omdat we allemaal wel eens van zoetigheden houden, hebben we besloten ons favoriete recept voor Honza's broodjes met stroopvulling met jullie te delen. Recepten voor dergelijke broodjes worden vaak van generatie op generatie doorgegeven en elke familie heeft zo haar eigen vaste werkwijze. En omdat Honza´s broodjes bij ons heel populair zijn, verwachten we dat jullie ze ook lekker zullen vinden.
Wij zijn zondag aan het bakken geslagen en hebben meteen onze nieuwe schorten, pollepels en andere huishoudelijke producten uitgeprobeerd. En als je geĂŻnteresseerd bent in hoe onze broodjes de kleinere eters bevielen, kan je de foto's aan het einde van het recept bekijken...
HONZA´S BROODJES MET STROOPVULLING
INGREDIĂ‹NTEN:
- 30 g gist
- 250 ml melk
- 60 g poedersuiker
- 500 g meel
- snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 100 g boter
- stroop (Tsjechische stroop is niet vloeibaar, veel dikker dan Nederlandse stroop)
BEREIDINGSWIJZE (90 MIN.):
- Allereerst moeten we de gist opstarten. Giet 100 ml melk in een kom en verwarm deze een beetje, zodat zij noch koud noch warm is. Voeg een theelepel suiker en de verkruimelde gist toe. Roer alles met een garde door elkaar en laat het mengsel rusten tot het gerezen is. Ongeveer 10 min ⏳
- ZvMeng in een aparte grotere kom het meel met het zout, de rest van de suiker en de van de eiwitten gescheiden eidooiers. Roer hier voorzichtig de reeds bereide opgestarte gist doorheen. Voeg ten slotte de helft van de gesmolten boter toe, roer voorzichtig en laat ongeveer 40 - 60 min rijzen⏳.
- Na het rijzen bewerk je het deeg en rol je het met een houten deegroller uit tot een lap met een dikte van 1 cm. Snijd het deeg in gelijke stukken. Als je van kleinere broodjes houdt, of als je meer gegadigden in je huishouden hebt, kun je de lap in maximaal 30 stukken verdelen. Wij geven echter de voorkeur aan grotere broodjes, dus snijden we het deeg in 12 gelijke stukken.
- Doe op elk stuk een lepel stroop en wikkel het deeg voorzichtig vanuit elke hoek in, zodat de stroop helemaal niet meer zichtbaar is. Leg de voorbereide stukken, met de naad naar beneden direct in een met de resterende boter ingevette ovenschaal. En laat het deeg dan nog eens 10 minuten ⏳ rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C en bak de broodjes vervolgens ongeveer 20 minuten ⏳. Goed gaar gebakken broodjes herken je aan hun goudbruine kleur en door er een prikker in te steken. Als er na het uittrekken geen deeg aan de prikker plakt, zijn de broodjes klaar. Laat de broodjes afkoelen en bestrooi ze vervolgens door een kleine zeef met poedersuiker.
- Als ons recept je lekker lijkt en je het uitprobeert, zouden we het leuk vinden als je met ons deelt hoe het bij jou is gelukt...