% Lentekortingen bij Woolville 🌸 Thermo ondergoed en sokken voordelig kopen

Meer dan 10 jaar op de markt

Lokale en duurzame productie

Gratis verzending vanaf € 99

Tot 60 dagen retourneren

Eigen merk en productie

Schapenwolproducten  - Woolville.nl
Heeft u een vraag? Stuur een e-mail naar
info@woolville.nl

Recept voor een traditioneel kerstkrentenbrood

08.11.22 Ing. Magdaléna Kuncová 8692x gelezen

Delen



Bak met ons een heerlijke traditioneel kerstgebak. Wist u dat het traditioneel uit negen strengen weeft? De onderste vier symboliseren vuur, water, aarde en lucht, de middelste voor rede, emotie en wil, en de bovenste twee voor liefde en kennis.

Dit is precies hoe wij Kerstmis breien - een eenvoudiger proces dat zelfs een Kerstgebak beginner kan doen. Het resultaat mag er zeker wezen.

INGREDIËNTEN VOOR HÉÉRLIJK KERSTGEBAK

Deeg

-  100 g poedersuiker

-  30 g verse gist

-  600 g halfgrof meel

-  250 ml warme melk

-   3 eieren (inclusief 2 eiwitten om te smeren)

-   125 g boter 
 

Voor het deeg

- 1 handvol amandelen

- 1 handvol rozijnen, gedrenkt inrum

- 1 handvol gekonfijte citrusschil 

Strooien
- 2 eetlepels amandelschilfers

-  Poedersuiker

PROCEDURE

Bereid de ingrediënten een moment van tevoren zodat ze kamertemperatuur hebben. GOngelijke temperaturen kunnen het rijzingsproces verlengen. Week de rozijnen in de rum.

1. Verkruimel de gist in een kom met een eetlepel suiker en roer tot het mengsel oplost en een slurry vormt. Voeg twee eetlepels bloem toe, 60 ml warme melk en bedek de kom met een doek en laat het deeg rijzen (ongeveer 10 minuten).

De temperatuur van de melk is essentieel voor een goede rijzing. De ideale temperatuur ligt rond de 35 °C. Als de melk hoger is dan 40 °C, kan de gist niet overleven, en een lagere temperatuur zal het gistingsproces niet ondersteunen.

2.    Meng ondertussen de gezeefde bloem (door het zeven wordt de bloem belucht), melk, suiker, 1 ei en 2 eidooiers (bewaar de twee andere eiwitten voor het smeren), roer de zuurdesemstarter erdoor en op het laatst, niet eerder, de boter.

 U kunt de afgekoelde gesmolten boter in het deeg verwerken of de zacht geworden boter raspen en deze zal tijdens het kneden smelten. Het mengen door het geweekte deeg is misschien wat bewerkelijker, maar het is daarna veel gemakkelijker  te verwerken.

3.   Kneed het deeg nu ongeveer 10 minuten met een keukenmachine of in een keukenmachine met  het kneedhulpstuk tot het mooi glad en plakt niet. Laat het deeg rijzen tot het in omvang verdubbeld is, de kom afgedekt met een handdoek en ongeveer 45 minuten opzij gezet. Afhankelijk van de temperatuur kan "dubbel" de ideale maatstaf zijn.

 Het kneden mag niet worden onderschat, het is eigenlijk het belangrijkste - bak met liefde en zorg en stop een stukje van uzelf in het kneden.

4.    Voeg grof gehakte amandelen, gekonfijte citrusschil en opgezwollen rozijnen uit de rum toe aan het deeg. 

Dek af en laat nog eens 45 minuten rijzen. 

5.  Verdeel het gerezen deeg in 9 broden van gelijke grootte, gebruik voor de nauwkeurigheid een weegschaal en laat nog een paar minuten rijzen. Als u een kerstgebak met  9 strengen in één keer durft te breien, kan dat natuurlijk ook.

Wij hebben gekozen voor de eenvoudigere versie en hebben het patroon beschreven voor een kersttaart met drie lagen, gebreid van 4, 3 en 2 strengen.

6.   Rol de eerste 4 strengen ongeveer zo dik als uw duim uit en voeg ze aan één kant goed samen. We werken altijd met  de streng links en gaan verder naar rechts. Dus we gooien de linker eerste streng over de tweede, onder de derde en weer over de vierde. Dan nemen we de streng die helemaal naar links is weer en over, onder, over.

Tijdens deze stappen proberen we de strengen aan te spannen. We doen dit door de afzonderlijke draden iets meer opzij te leggen terwijl we werken - als u het eenmaal geprobeerd hebt, zult u het begrijpen. Voeg aan het einde de strengen samen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Maak het midden plat met de rand van uw handpalm, zodat het volgende deel mooi op deze laag zit en bestrijk het met eiwit.

7.  Werk vervolgens 3 strengen, wanneer we steeds de buitenste strengen in het midden leggen. Draai weer vast en plaats het resultaat op de afgewerkte vloer. Maak opnieuw plat en bestrijk met eiwit.

8.      Van de resterende twee strengen maken we een vlecht, deze keer langer, want die gaan we onder de kerstgebak stoppen.

9.       Bestrijk het geheel met eiwitten, bestrooi het met amandelen en zet het vast met satéprikkers om te voorkomen dat het uit elkaar valt en laat het  nog 15 minuten rijzen.

Het hele ei kan over de kerstgebak worden gestreken, maar het zal tijdens het bakken donkerder worden en moet met papier worden afgedekt.

10.    Bak 10 minuten  in een op 200 °C voorverwarmde oven, verlaag dan tot 160 °C en bak nog eens 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestrooi na het afkoelen met poedersuiker.

En eet smakelijk.

Lees ook

20 redenen om klompen te dragen

20 redenen om klompen te dragen

299241x gelezen

Meer lezen
Hoe schapenwollen producten te wassen

Hoe schapenwollen producten te wassen

275727x gelezen

Meer lezen

Vond u deze post leuk? Stuur hem verder...



Wat nu?

20 redenen om klompen te dragen
Gezond wandelen

20 redenen om klompen te dragen

30.04.25Mgr. Zuzana Šimková299241x gelezen3 minuten

Twijfel je over het aanschaffen van klompen? Na het lezen van ons artikel over de voordelen van het dragen van klompen, weet je zeker dat je ze in je schoenenkast nodig hebt.

Meer lezen
De paaswedstrijd: Win een keukenpakket met schaapjestekeningen
Evenementen en wedstrijden

De paaswedstrijd: Win een keukenpakket met schaapjestekeningen

17.04.25Denisa Gamanová1149x gelezen

Pasen in de keuken kan nog vrolijker zijn! Doe mee aan de wedstrijd op onze Instagram en win een pakket pannenlappen en een theedoek uit de collectie met schaapjestekeningen.

Meer lezen
Verf uw paaseieren met natuurlijke producten
Traditie

Verf uw paaseieren met natuurlijke producten

16.04.25Ing. Magdaléna Kuncová18852x gelezen3 minuten

Versier je huis met eieren die geverfd zijn met natuurlijke ingrediënten. Wij laten je zien hoe je dit eenvoudig en snel kunt doen.

Meer lezen
Heeft u een vraag? Stuur een e-mail naar
info@woolville.nl

In winkelmandje

Kleurvarianten

Selecteer maat

Detail produktu

Bèèh, ik ben Madelief,

Ik wil je niet storen, maar ik heb je hulp nodig om je cookievoorkeuren voor Woolville vast te leggen. Alleen dan kan ik je de zorg geven die je verdient. Ik zweer met mijn hoef op mijn hart dat ik alle info die ik ontdek zal beschèèèrmen.

Instellingen

Je wensen voor je cookie-instellingen zijn bèèèlangrijk. Laat me weten welke cookies ik mag gebruiken. Vergeet niet dat je instellingen alleen gelden voor de browser die je op dit moment gebruikt. Je kunt je voorkeuren later altijd aanpassen via de link onderaan de website.

Meer informatie over welke gegevens Woolville opslaat, vind je hier.

Technische cookies zijn èèèssentieel voor het goed functioneren van de website en al zijn functies.

Hiermee kan ik je een pluizig menu laten zien op basis van je voorkeuren. Ze zorgen ook dat ik je precies kan laten zien wat je echt interesseert op de site.

Ze helpen me bugs te vinden en de prestaties van de site te meten. Daardoor kan ik zorgen voor een fijn bestelproces bij Woolville.

Deze cookies zijn gewèèèldig. Ze zorgen ervoor dat ik je niet alleen op onze website kan ontmoeten, maar dat ik je ook interessante advertenties kan laten zien op sociale en advertentienetwerken.