Uitverkoop van lente- en zomerschoenen tot 40 % 👟 En alleen vandaag 10% korting op aankopen boven 39 € 🔖 Code: EXTRA10

Meer dan 10 jaar op de markt

Lokale en duurzame productie

Gratis verzending vanaf € 99

Tot 60 dagen retourneren

Eigen merk en productie

Schapenwolproducten  - Woolville.nl
Heeft u een vraag? Stuur een e-mail naar
info@woolville.nl

Mazanec (paasbrood): De smaak van Tsjechische traditie

02.04.25 5953x gelezen

Delen



Op zoek naar een onconventioneel paasgebak om je geliefden mee te verrassen? Probeer het luchtige en heerlijk zoete Tsjechische paasbrood van gistdeeg –⁠⁠⁠ wij noemen het mazanec. In Tsjechië heeft het al eeuwenlang een plaats op de feesttafel.

Pasen wordt in ons land niet alleen gevierd door eieren te verven en gevlochten wilgentak –⁠ het is ook een symbool van de lente, een nieuw begin en een terugkeer naar traditie. Mazanec wordt gebakken als een van de eerste feestgerechten na de vastentijd. De ronde vorm lijkt op de zon en de zoete, boterachtige smaak symboliseert overvloed en vreugde.

Traditioneel wordt de mazanec gebakken op Stille Zaterdag, daarna gezegend en geserveerd op Paaszondag Vandaag de dag is het vooral een heerlijk onderdeel van een feestelijk ontbijt of een afternoon tea – met rozijnen, noten of gewoon met boter.

Recept voor het Tsjechische paasbrood mazanec

Ingrediënten:

·   500 g halfpatent bloem
·   25 g gist
·   120 g boter of plantaardig vet
·   120 g fijne kristalsuiker
·   1 vanillesuiker
·   3 eidooiers
·   15 g zout
·   250 ml melk
·   geraspte citroenschil
·   geschaafde amandel om te bestrooien
·   1 eiwit om te bestrijken
·   rozijnen of noten naar smaak

Werkwijze:

1. Maak de giststarter klaar

Verkruimel de gist in een kom, voeg 1 eetlepel poedersuiker, 2 eetlepels halfpatent bloem en 3 eetlepels lauwe melk toe. Meng het geheel en laat op een warme plek rijzen.

2. Los de vloeibare ingrediënten op

Verwarm de melk langzaam in een pan en voeg de boter (of plantaardig vet), suiker en zout toe. Verwarm net genoeg om alles te laten smelten – het mengsel mag niet te heet zijn.

3. Bereid het deeg voor

Zeef de bloem in een grote kom, voeg de citroenrasp, eidooiers, gerezen giststarter en het lauwwarme melkmengsel toe. Meng alles goed door elkaar.

4. Kneed het deeg

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed tot het glad is en niet meer plakt. Een keukenmachine kan ook handig zijn – zo bespaar je tijd en moeite.

5. Laat rijzen

Doe het deeg terug in de kom, dek af met een schone theedoek en laat minstens 1 uur rijzen op een warme plek, tot het in volume verdubbeld is.

6. Vorm het ronde brood

Kneed het deeg na het rijzen nogmaals kort door. Nu kan je rozijnen of noten toevoegen, als je dat lekker vindt. Vorm het paasbrood, leg het op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af en laat het even rijzen.

7. Bereid je voor op het bakken

Bestrijk het paasbrood met eiwit en bestrooi met geschaafde amandelen. Je kunt een kruisje in de bovenkant snijden om te voorkomen dat deze barst tijdens het bakken.

8. Bak tot het goudbruin is

Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 150 °C en bak nog eens 25-30 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven – je ervaring en de kleur van de korst kunnen hier helpen.

Breng een beetje Tsjechische paassfeer in je keuken

Met dit eenvoudige recept proef je van iets dat hier het hart van onze Paasvieringen vormt. De luchtige mazanec is ideaal voor bij de koffie, het ontbijt of als een leuk zelfgemaakt cadeautje.

Probeer het dit jaar ook eens – en ontdek hoe de Tsjechische lente smaakt.

Vond u deze post leuk? Stuur hem verder...



Wat nu?

De paaswedstrijd: Win een keukenpakket met schaapjestekeningen
Evenementen en wedstrijden

De paaswedstrijd: Win een keukenpakket met schaapjestekeningen

17.04.25Denisa Gamanová760x gelezen

Pasen in de keuken kan nog vrolijker zijn! Doe mee aan de wedstrijd op onze Instagram en win een pakket pannenlappen en een theedoek uit de collectie met schaapjestekeningen.

Meer lezen
Verf uw paaseieren met natuurlijke producten
Traditie

Verf uw paaseieren met natuurlijke producten

16.04.2517716x gelezen3 minuten

Versier je huis met eieren die geverfd zijn met natuurlijke ingrediënten. Wij laten je zien hoe je dit eenvoudig en snel kunt doen.

Meer lezen
Mazanec (paasbrood): De smaak van Tsjechische traditie
Tips en adviezen

Mazanec (paasbrood): De smaak van Tsjechische traditie

02.04.255952x gelezen

Maak kennis met het Tsjechische Pasen met de geurige en delicaat zoete Mazanec –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ een traditioneel feestbrood dat al generaties lang in ons land wordt gebakken. Probeer het recept, dat eenvoudig te bereiden is en heerlijk smaakt.

Meer lezen
Heeft u een vraag? Stuur een e-mail naar
info@woolville.nl

In winkelmandje

Kleurvarianten

Selecteer maat

Detail produktu

Bèèh, ik ben Madelief,

Ik wil je niet storen, maar ik heb je hulp nodig om je cookievoorkeuren voor Woolville vast te leggen. Alleen dan kan ik je de zorg geven die je verdient. Ik zweer met mijn hoef op mijn hart dat ik alle info die ik ontdek zal beschèèèrmen.

Instellingen

Je wensen voor je cookie-instellingen zijn bèèèlangrijk. Laat me weten welke cookies ik mag gebruiken. Vergeet niet dat je instellingen alleen gelden voor de browser die je op dit moment gebruikt. Je kunt je voorkeuren later altijd aanpassen via de link onderaan de website.

Meer informatie over welke gegevens Woolville opslaat, vind je hier.

Technische cookies zijn èèèssentieel voor het goed functioneren van de website en al zijn functies.

Hiermee kan ik je een pluizig menu laten zien op basis van je voorkeuren. Ze zorgen ook dat ik je precies kan laten zien wat je echt interesseert op de site.

Ze helpen me bugs te vinden en de prestaties van de site te meten. Daardoor kan ik zorgen voor een fijn bestelproces bij Woolville.

Deze cookies zijn gewèèèldig. Ze zorgen ervoor dat ik je niet alleen op onze website kan ontmoeten, maar dat ik je ook interessante advertenties kan laten zien op sociale en advertentienetwerken.